זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

רישום תרופות כפטנטים

28/03/2013

בעת רישום תרופות כפטנטים, חלה בעייתיות הנובעת מעצם התנגשות הרציונאליים העומדים בבסיס ייצור התרופה אל מול האינטרסים המוגנים במסגרת דיני הפטנטים. תכליתן של תרופות היא לשפר את איכות חייו של האדם ולתת מענה לתחלואים שונים, ועל כן ההנחה היא שעליהן להיות נחלתו של הכלל. במקביל, המצאה הרשומה כפטנט מעניקה לבעליה מונופול על כל השימושים בה.

ייחודיות ברישום תרופות כפטנט

הבעיה עולה כאשר ניתן המונופול האמור על ייצור תרופה מסוימת. הדבר מוביל להתייקרות התרופה באופן שמונע ממטופלים וחולים חסרי אמצעים לרכוש אותה, עובדה שעלולה להביא לפגיעה ישירה בנפש. לא זו אף זו, בהקשר זה עולה קושי נוסף, הנוגעת לחברות התרופות המתחרות, אשר טרם הספיקו לפתח תרופה פלונית ולרשום אותה כנדרש.

במצב  זה, נמנע מהחברות המתחרות לעשות שימוש בהליכי ייצור התרופה שנרשמה כפטנט ומכאן שאינן יכולות להמשיך בפיתוח התרופה ו/או בפיתוח תרופות דומות המתבססות על הליך ייצור דומה, והכול בשל הזכויות הבלעדיות שיש לחברת התרופות שרשמה את הפטנט במועד.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    ברי כי המצב האמור פוגע בפיתוחים המדעיים של עולם הרפואה ופוגע באופן עקיף בבריאות הציבור הרחב, כך שתרופות שהיו יכולות להתפתח אינן מתפתחות בפועל, בעקבות הגנת דיני פטנטים.

    תוקפו של פטנט על תרופות

    ייצור תרופה כרוך בהליך פיתוח ממושך ויקר, אשר בסופו מאושרת התרופה על ידי ה-FDA האמריקאי. ברגע שהתרופה נרשמת כפטנט היא מוגדרת כתרופה אתית, כלומר, תרופה המעניקה לבעל הזכויות בה מונופול על ניצולה והשימוש בה. אולם, על אף שההגנה שחלה על פטנטים לפי החוק נמשכת עשרים שנה, בפועל חברות התרופות רושמות את הפטנט עליה טרם אישור סופי מטעם ה-FDA ולפני סיום הבדיקות הקליניות אודותיה.

    כך, בשל הליך הפיתוח הממושך והזמן הדרוש לשווק את התרופה מיום רישומה כפטנט ועד ליום הפצתה – נותרת לחברת התרופות תקופת זמן קצרה יותר, אשר במסגרתה היא יכולה ליהנות מפירות הבלעדיות. עם תום התקופה האמורה, תיחשב התרופה כתרופה גנרית, קרי, תרופה שאינה מוגנת על ידי דיני הפטנטים ולפיכך כל חברת תרופות תהא רשאית לייצרה, לרוב תחת שם אחר.

    התמודדות מערכת המשפט עם הבעייתיות ברישום פטנטים

    הסכם הטריפס (TRIPS) מנסה להתמודד עם ההשלכות המונופוליות ההרסניות של רישום פטנט על תרופות, באמצעות אפשרות לכפות רישוי על שימוש בתרופה אתית, במידה ויש בה כדי לרפא מחלה. במסגרת הרישוי האמור מתאפשר יבוא ויצוא נרחב של התרופה, על אף הזכויות הבלעדיות שיש למפתחה בה.

    זאת, בהתבסס על ההנחה כי זכותו של אדם לקבלת טיפול רפואי גוברת על הנזקים הכלכליים שייגרמו לחברת התרופות בעלת הזכויות. ודוק, רישוי כפוי הינו, למעשה, שימוש בתרופה על ידי ממשלה או גורם שקיבל רשות לכך מהממשלה, לייצר את התרופה ללא הסכמתו של בעל הפטנט עליה.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    בית המשפט קבע: לקוח אינו בוחן את סימן המסחר ועלול להתבלבל
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי