זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

תקנון לאתר אינטרנט – סקירה משפטית

25/04/2013

יש לך אתר אינטרנט אבל לא כתבת תקנון שימוש? מתכננים לפתוח אתר למכירות אונליין? חשוב להבין ולהכיר היטב את המשמעות הרבה שמאחורי ניסוח והעלאה של תקנון מפורט לאתר שלכם, ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן.

תקנון לאתר אינטרנט הינו חוזה מחייב בין מנהלי ומפעילי האתר לבין המשתמשים הפרטיים הגולשים בו. מדובר בחוזה שהוא לרוב חוזה אחיד, כהגדרתו בחוק החוזים האחידים, התשמ”ג – 1982, קרי, חוזה שתנאיו נקבעו מראש על ידי מנסחיו, על מנת להסדיר את תנאי ההתקשרות בינם לבין אנשים בלתי מסויימים שמספרם וזהותם אינם ידועים.

תקנון אתר האינטרנט מאפשר לגולשים לגלוש באתר ולבצע בו פעולות, תוך שהם מודעים לתנאי התקנון ובד בבד מעניק לבעלי האתר הגנה מפני בעיות משפטיות עתידיות, אשר עלולות לצוץ, בין היתר, כתוצאה מפעולות הגולשים.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    ודוק, בשל האנונימיות הקיימת ברשת האינטרנט, חשים הגולשים כי ביכולתם לבצע כל פעולה, לרבות פעולות המנוגדות לחוק איסור הרע, חוק הגנת הפרטיות, חוק זכויות יוצרים וחוקים אחרים. תקנון אתר האינטרנט מסיר את אחריות בעלי האתר בכל הנוגע לאותן הפרות המבוצעות על ידי הגולשים ללא שליטתם.

    משמעותו של תקנון באתר אינטרנט ואכיפתו בבית המשפט

    כל תקנון מותאם לאופי האתר אליו הוא מוצמד ובשירותים שהוא מציע לציבור הגולשים. בהקשר זה לא למותר לציין כי ישנם מקרים בהם התקשרו בעלי האתר עם חברות וגורמים שלישיים, אשר התנו את ההתקשרות ביניהם בהוספת תנאים מסויימים לתקנון האתר.

    כך, למשל, רוב חברות האשראי אשר עובדות עם אתרי אינטרנט דורשות כי התקנון יכיל מספר סעיפים הנוגעים לחוק הגנת הצרכן ומבהירים את המצב המשפטי שבין אתר האינטרנט, חברת האשראי והגולש שחפץ בביצוע עסקת אשראי.

    המערכת המשפטית נוהגת להכיר ולאכוף את התנאים המופיעים בתקנון אתר האינטרנט. לדוגמא, בית משפט השלום בבאר שבע דחה את תביעתה של גולשת, אשר רכשה מוצר מאתר אינטרנט אך זה מעולם לא סופק לה. בית המשפט קובע כי כל מי שמבצע רכישה באתר האמור מאשר כי קרא את תקנון האתר, כך שהוא למעשה מסכים לתנאיו, לפיהם בעלי האתר אינם הגוף שמוכר את המוצרים ולפיכך אינם אחראים לאספקתם לגולשים.

    על פי התקנון, האחריות הבלעדית לאספקת המוצרים לאחר רכישתם מוטלת על החברות המפרסמות ומציעות את מוצריהן באתר. בית המשפט קיבל את טענות מפעילי האתר והסיר מהם כל אחריות לאי קבלת המוצר, בהתאם לאמור בתקנון (ת”ק 3162/05 דינקין אולגה נ’ סקאל און ליין 1999 בע”מ).

    קיראו בהרחבה: מי אחראי למוצר הנרכש באתר אינטרנט?

    תקנון זה טוב, אבל האם הוא באמת מתאים לאתר שלך?

    לאור האמור לעיל ברי כי כל תקנון צריך להיות מותאם לאופן השירות המסופק על ידי האתר ומאפייניו הספציפיים ומכאן שתקנון של אתר פלוני אינו דומה לתקנון של אתר אלמוני. אשר על כן, טרם חשיפת האתר לגולשי האינטרנט, צריכים בעליו לפנות ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בנושא קניין רוחני ודיני אינטרנט.

    עורך דין מנוסה יוכל לסייע ולנסח עבורך הסכם / תקנון מתאים לאופי האתר המופעל על ידך, אשר יכסה אותך מבחינה משפטית ויאפשר ניהול תקין של האתר. לאחר קבלת התקנון, על בעלי האתר לצרפו לאתר האינטרנט ולמקמו במקום ברור ובולט לעין, בכדי לאפשר לכל גולש לעיין בו, טרם הגלישה באתר.

    ישנם אתרים שמגדילים לעשות ומתנים את הכניסה או ביצוע פעולות כלשהן באתר בכך שהגולש יאשר כי קרא והסכים לתנאי התקנון. כאמור, כל מקרה לגופו ולכל אתר צרכים משתנים, בהתאם לאופי השימוש בו ולדרישות החוק. משרד עורכי דין סער גרשוני ושות’ ישמח להעניק לכם יעוץ משפטי אישי בכל הנוגע לניסוח תנאי שימוש לאתר אינטרנט!

    מאמרים נוספים בשבילכם
    תביעת דיבה בגירושין
    קראו עוד
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי