זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

חשיבות עריכת בדיקת נאותות לפני ביצוע השקעה

28/03/2013

בדיקת נאותות (Due Diligence) נערכת על ידי משקיעים פוטנציאליים, בדרך כלל לאחר שסיכמו עם הגוף הנרכש את התנאים הבסיסיים של הרכישה.

מדובר בבדיקה מקיפה אודות מצבו הכלכלי של העסק ונכסיו, במסגרתה מבררים, בין השאר, עם אילו גופים הוא קשור בהסכמים, האם קיימים הסכמים משמעותיים העוסקים בהון העסק, אילו התחייבויות עתידיות יש לו, מה מצב הדו”חות הכספיים של העסק ואילו נכסי קניין רוחני יש לו. זאת, לרבות בקשות לרישום פטנטים שהוגשו על ידו, פטנטים אשר רשומים על שמו אצל רשם הפטנטים, זכויות יוצרים שיש לעסק ביצירות, כהגדרתן בחוק זכויות יוצרים ושמות מסחריים שברשותו.

בדיקת נאותות קניין רוחני הנה צעד הכרחי, הן לרוכש והן לחברה הנמכרת, על מנת להבטיח את כדאיות העסקה ומצבם החוקי של הצדדים המעורבים.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    בדיקת נאותות של קניין רוחני (IP Due Diligence)

    הנתון העיקרי אליו מתייחס משקיע, בטרם רכישת חברה פלונית עוסק ברווח שתניב העסקה, תוך התחשבות ברמת הסיכון הטמונה בהשקעה.

    בעולם הטכנולוגי המודרני של ימינו, אחד הקריטריונים אשר משפיעים באופן ניכר על הנתון האמור הינו מצב הקניין הרוחני של החברה הנרכשת. במסגרת בדיקת נאותות זו יבדוק המשקיע את הערך המשוער של נכסים אלו ובהתאם לכך הוא יקבע את סכום ההשקעה הכדאי לרכישת החברה.

    הערכת השווי האמורה תיעשה על ידי הערכת סיכויי קבלתן של בקשות לרישום פטנט שהוגשו על ידי החברה, היקף ההגנה של הפטנטים הרשומים על שמה וכדומה.

    זאת ועוד, על המשקיע לאבחן את תחום התמחותה של החברה ולבדוק האם קיימים פטנטים רשומים על שם חברות מתחרות, אשר חוסמים את התפתחות החברה הנרכשת, עובדה שעשויה להקטין את שוויה.

    יחד עם זאת, מלבד הצורך בהערכת שווי החברה, בדיקת נאותות לנכסי הקניין הרוחני מתבצעת גם בכדי לוודא כי פעילותה של החברה הנרכשת הינה חוקית, כך שהיא לא מפרה זכויות קניין של חברות מתחרות. במסגרת זו על המשקיע לבדוק גם את מידת האחריות האישית שתוטל עליו במידה והפרה שכזו אכן מתבצעת על ידי החברה.

    בנוסף, בדיקת הנאותות מעמיקה את הבקיאות של המשקיע בתחומי ההתמחות הטכנולוגית של החברה הנרכשת ומעניקה לו הזדמנות לעמוד על הידע המצוי ברשותה.

    גם לחברה הנמכרת יש אינטרס בביצוע בדיקת נאותות של נכסיה, זאת משום שבמקרים רבים המשקיע יהפוך לשותפה של החברה ועל כן בדיקה שקופה ואמיתית עשויה לסלול את הדרך לשותפות אמיתית בין הצדדים, המתבססת על יחסי אמון הדדיים.

    מתי יש לבצע בדיקת נאותות

    ראשית, יש לציין כי רוב בדיקות הנאותות נערכות רק לאחר שהמשקיע הפוטנציאלי והעסק הנרכש חתמו ביניהם על הסכם סודיות, לפיו המשקיע לא יחשוף את המידע שגילה אודות העסק במסגרת הבדיקה.

    במרבית המקרים החברה הנרכשת תסכים כי יערכו לנכסיה בדיקת נאותות רק לאחר שגובשו כל תנאי הרכישה והוסכם כי העסקה לא תתבצע רק במידה ויתגלו דברים משמעותיים במסגרת הבדיקה, אשר משפיעים על כדאיות הרכישה.

    עם זאת, יש לציין כי המועד הטוב ביותר לביצוע בדיקת הנאותות של נכסי הקניין הרוחני, מבחינת המשקיע, הוא בשלבים ההתחלתיים של העסקה ובטרם נחתם הסכם העקרונות בין הצדדים.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    רישום מדגם
    קראו עוד
    ליטיגציה מסחרית
    קראו עוד
    בית המשפט דחה ערעור וקבע - סימן מסחר שנרשם על סמל תנועת נוער של חב"ד ימחק
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי