זכות מוסרית או Moral Right ביצירה שלך
מה היא הזכות המוסרית? סעיף 45 לחוק זכות יוצרים, התשס”ח -2007, קובע כי ליוצר של יצירות מוסיקליות, ספרותיות, דרמטיות או אומנותיות, כהגדרת החוק (למעט תוכנות מחשב) – אשר יש לו בהן זכויות יוצרים – תיהיה זכות מוסרית Moral Right ביצירתו למשך תקופת זכות היוצרים באותה יצירה.
סעיף 46 לחוק הוא שמגדיר את תכליתה של הזכות המוסרית – אישית דנן, כך שהוא קובע כי היא באה לידי ביטוי בזכותו של היוצר כי לא יוטל כל פגם ביצירתו ולא יעשה בה שינוי כלשהו או סילוף כזה או אחר וכן כי לא תבוצע כל פעולה הפוגעת ביצירה, והכול אם יש בפעולות האמורות כדי לפגוע בשמו או בכבודו של היוצר. יתר על כן, על פי הסעיף האמור, הזכות המוסרית מקנה ליוצר זכות כי שמו יקרא על היצירה, במידה ובהיקף הראויים בנסיבות העניין.
הפרת זכות מוסרית – איך החוק מגן על היוצרים?
על פי סעיף 50 לחוק, כאשר פלוני עושה ביצירה פעולה הפוגעת בזכותו המוסרית של היוצר, הוא מפר את אותה זכות. אולם יחד עם זאת, לא יראו בביצוע פעולה ביצירה אשר פוגעת בשמו או בכבודו של היוצר, כפעולה מפרה, אם היא הייתה פעולה סבירה, בנסיבות העניין.
החוק מוסיף ומעגן את השיקולים בהם רשאי בית המשפט להתחשב בבואו להחליט האם פעולה הפוגעת בזכות מוסרית הינה סבירה (ועל כן אינה מהווה הפרה כאמור). כך בין היתר, רשאי בית המשפט להתחשב במטרת הפעולה ואופיה, בצורך בביצוע הפעולה לעומת הפגיעה שנגרמה ליוצר בפועל כתוצאה ממנה, באופי היצירה שביחס אליה בוצעה הפעולה ועוד.
מעבר לכך, החוק קובע כי ניתן להפר זכות מוסרית אף באופן עקיף. כך, כאשר עסקינן בעותק של יצירה, אשר יש בו כדי להפר את זכותו המוסרית של היוצר בה באופן הפוגע בשמו או בכבודו, הפצת אותו עותק למטרות מסחריות, החזקתו למטרות עסקיות, השכרתו, מכירתו או העמדתו למכירה או להשכרה, הינן פעולות שיחשבו להפרה עקיפה של הזכות המוסרית, בכפוף לכך שהמפר ידע בעת ביצוע הפעולה האמורה כי מדובר בעותק מפר של היצירה או, לכל הפחות, היה עליו לדעת זאת.
קיראו בהרחבה על: חוק זכויות יוצרים – תכלית ומטרות
מישהו הפר זכות מוסרית שלך? פגעו בזכויות שלך? החוק מעניק לך הגנה!
בדומה להפרת זכויות יוצרים ביצירה, גם הפרה עקיפה או ישירה של זכות מוסרית ביצירה מהווה עוולה נזיקית המאפשרת ליוצר להגיש תביעה לפיצויים בגינה. בנוסף לכך קובע החוק בישראל בכל הנוגע להפרת זכות מוסרית, כי במידה וההפרה בוצעה לאחר מותו של היוצר, קיימת לקרובי משפחתו (שארים כמו צאצא, בן זוג אח או הורה) הזכות להגיש תביעה נזיקית בשמו של היוצר המנוח, על מנת לאכוף את החוק ולבוא דין עם המפר.
באשר לגובה הפיצויים במקרה של פגיעה והפרת זכויות מוסריות, בסמכותו של בית המשפט לפסוק לזכותו של היוצר או קרוב משפחתו, על פי נסיבות העניין, פיצויים בגובה של עד מאה אלף שקלים בשל כל פעולה המפרה את הזכות המוסרית ביצירה, זאת מבלי שהתובע יצטרך להוכיח שההפרה גרמה לו לאיזה שהוא נזק בפועל (פיצויים ללא הוכחת נזק).
לדוגמא, כאשר אלמוני לא מציין את שם היוצר על יצירתו במידה ובהיקף הראויים, הוא יחשב כמפר זכות מוסרית, עוולה שבגינה הוא עלול לשלם סך של עד מאה אלף שקלים.
משרד עורכי דין סער גרשוני ושות’ טיפל ומטפל במאות תיקים בהם נטען להפרת זכויות מוסריות, בסיטואציות שונות ומשונות, באינטרנט, בספרות, בעיתונות, בשידורי טלוויזיה ובמקרים רבים נוספים. אנו מכירים היטב את פסקי הדין הרלוונטיים ומציעים גם לך לקבל יעוץ משפטי מעולה בכל בעיה או במקרה שבהן זכויותיך נפגעו.