זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

זכויות יוצרים בהרצאות

27/03/2013

חוק זכויות יוצרים מכתיב את דרישת הקיבוע לגבי כל היצירות, לרבות היצירה הספרותית. ההלכה שגובשה בנוגע להגנת דיני זכויות היוצרים על הרצאות, התפתחה בעקבות פסיקה שעיקרה בתביעת זכויות יוצרים שהוגשה לפתחו של בית המשפט המחוזי, במסגרתה, נטענה הפרת זכות יוצרים בהרצאה.

הבעייתיות במתן הגנת זכויות יוצרים להרצאות

 

קושי עיקרי בפסק דין דנן היה בקביעת בית המשפט לפיה הרצאה עולה כדי יצירה, כהגדרת הפקודה. בית המשפט קבע כי הרצאה נכללת בהגדרת “יצירה ספרותית” בחוק, על אף שהרגולטור לא ציין את באופן מפורש. ודוק, על פי בית המשפט הגדרת יצירה ספרותית בחוק משתמשת במילה “לרבות” ועל כן מדובר בהגדרה פתוחה לפרשנות שניתן להכיל בה גם הרצאות.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    לאחר הקביעה האמורה, עלה קושי נוסף הנוגע לדרישת הקיבוע המעוגנת בחוק. במקרה הנדון, אשר סייע רבות להתפתחות ההלכה החוקית בנושא, עסקינן בהליך ע”א 8117/03  ד”ר אסף יעקב ואח’ נ’ איתן ענבר, שהגיש מרצה כנגד תלמידו לשעבר.

    נטען כי הסטודנט העתיק את הרצאותיו והתבסס עליהן בספרו. בית המשפט התבסס על חוק זכויות יוצרים במתכונתו הישנה, אשר היה רלוונטי למועד הגשת התביעה, וקבע כי ההרצאה הינה יצירה ברת הגנה על ידי דיני זכויות היוצרים משום שהיא מקורית ומקובעת.

    בערעור שהוגש לבית המשפט העליון, טען המשיב כי בשל העובדה שההרצאה ניתנה בעל פה, ללא כל קיבוע בכתב או בהקלטה, היא אינה זכאית להגנת דיני זכויות היוצרים. כאמור, בשעתו החוק דרש את תנאי הקיבוע אך בנוגע ליצירות דרמטיות, כך שהוא לא חל על יצירות ספרותיות.

    בית המשפט פסק כי היות והמבקש העלה את התכנים במצגת ותיעד את הערותיו, די בכך בכדי להכיר ביצירתו כעומדת בדרישת הקיבוע. לאור האמור לעיל, נקבע כי הנתבע העתיק את יצירת היוצר ללא הסכמתו ובכך הפר את זכויות היוצרים של המרצה. לפסק דין זה חשיבות כבדת משקל בקביעת מעמדן של זכויות יוצרים בהרצאות ודרישות הקיבוע בפרט.

    המצב המשפטי כיום

    כיום הדין הרלוונטי מעוגן בחוק זכויות יוצרים, אשר קובע את דרישת הקיבוע לגבי כל היצירות, לרבות היצירה הספרותית. יחד עם זאת, החוק שותק בכל הנוגע לקיומה של דרישת הקיבוע ואינו מונה את האמצעים שהשימוש בהם על ידי היוצר יגבש דרישה זו. על פי הלכת בית המשפט במקרה הנדון, די ביצירת מצגת או הכנת ראשי פרקים להרצאה על מנת לעמוד בדרישת הקיבוע ולהקנות הגנה לאותה הרצאה. נוכח הלאקונה שטרם יושבה בסוגיה זו, על מנת לממש את זכויותיכם בנושאי זכויות יוצרים בהרצאות, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין קניין רוחני הבקי בסעיפי החוק.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    בית המשפט קבע: לקוח אינו בוחן את סימן המסחר ועלול להתבלבל
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי