זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

איך להימנע מלהפר זכויות יוצרים בתמונות 2024?

28/08/2023

האם תמונה מוגנת בזכות יוצרים?

חוק זכות יוצרים התשס”ח-2007  מגדיר יצירת צילום כיצירה המופקת בתהליך הדומה לצילום, למעט צילום שהוא חלק מיצירה קולנועית. מכאן שכל תמונה שצולמה כ “סטילס” נכללת בתוך ההגדרה של החוק ל “יצירת צילום”.

בהתאם, כל תמונה שנוצרה מוגנת בזכויות יוצרים, ובהתאם לסעיף 11 לחוק זכות יוצרים רק לבעל זכויות היוצרים יש זכות לעשות בתמונה שימוש, או להתיר לאחר לעשות בה שימוש.

זו זכות היוצרים הכלכלית, היינו, הזכות של בעל זכות היוצרים לעשות בתמונה שימוש מסחרי או להתיר לאחר לעשות בה שימוש בין בתשלום או שלא בתשלום.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    בנוסף, למי שצילם את התמונה יש זכות נוספת, הזכות המוסרית. זכות זו קבועה בסעיף 46 לחוק. זכות זו מתחלקת לשני “ראשים”:

    • זכות “האבהות” – זכותו של היוצר כי היצירה תיקרא על שמו בהיקף ובמידה הרלוונטיים והנהוגים. זוהי הזכות ל”קרדיט”, הזכות שכולם יידעו שאת התמונה הספציפית צילום האדם הספציפי.
    • הזכות לשלמות היצירה – זכותו של היוצר למנוע כל שינוי של היצירה, סילוף, שינוי או פגיעה ביצירה בין אם השינוי פוגע בכבודו או בשמו של היוצר.

    חשוב מאוד להקפיד על שמירת זכות היוצרים הכלכלית או זכות היוצרים המוסרית, שכן, בהתאם לחוק זכות יוצרים במידה שאתה מפר את אחת הזכויות, אתה חשוף לתביעה משפטית בעוולה של הפרת זכות יוצרים כאשר, בהתאם לסעיף 56 לחוק זכות יוצרים במידה שהפרת זכות יוצרים כלכלית או מוסרית, הפיצוי שניתן לפסוק כנגדך, בגין כל הפרה יכול להגיע עד ל- 100,000 שקלים, וכאמור, ללא כל צורך להוכיח שנגרם נזק בפועל.

    בעידן האינטרנט הפרות זכויות יוצרים בתמונות הפכו לדבר שבשגרה. הקלות שבה ניתן למצוא תמונה ברשת ולהעתיק אותה בכמה שניות הפכה לפרצה הקוראת לגנב. לכך ניתן להוסיף את העובדה שאנשים סבור שאם התמונה מופיעה בגוגל שהוא שירות חינמי, אז ניתן לעשות בה שימוש הוביל למצב שבו גופים רבים אשר מתפרנסים מסחר והענקת רישיונות שימוש בתמונות אוכפים את זכויותיהם.

     

    אם כך איך נדע אם התמונה זכאית להגנת זכות יוצרים?

    כלל האצבע הוא שכל תמונה זכאית להגנת דיני זכויות יוצרים ולכן אסורה בשימוש ללא רשות!

    חשוב להבין ולדעת שעצם העובדה שאתה רואה תמונה מסוימת בגוגל אין משמעות הדבר שניתן להעתיק אותה ולעשות בה שימוש ללא רשות. שימוש שכזה מהווה פרסום והצגת התמונה בציבור, פעולה אשר בהתאם לסעיף 11 לחוק זכות יוצרים מהווה הפרת זכות יוצרים שכן, היא מותרת אך ורק לבעל זכות היוצרים.

    ולא, העתקה לא מורשה של תמונה ומתן קרדיט לצלם עדיין מהווה הפרת זכות יוצרים כלכלית, שכן, כפי שאמרנו, הזכות המוסרית וזכות היוצרים הכלכלית הינן זכויות נפרדות. בתאם, גם אם רכשת רישיון שימוש בתמונה חשוב ביותר לבדוק מהם תנאי השימוש הספציפיים, כי לעיתם במסגרת תנאי הרישיון ישנה חובה להעניק קרדיט לצלם, ואם לא ניתן קרדיט, למרות ששולם סכום כסף ונרכש רישיון, עדיין, לא עמדנו בכל התנאים ובעצם הפרנו זכות יוצרים מוסרית ועל כן נהיה חשופים לתביעה.

    שימוש בתמונה ללא רשות יכולה להיות גם הפרת פרטיות

    ישנם מקרים בהם שימוש לא מורשה בתמונה מהווה חשיפה לתביעה משפטית בגין עילות נוספות מלבד הפרת זכות יוצרים או זכות מוסרית. כך הדבר למשל, כאשר אנו עושים שימוש בתמונה של אדם ללא רשותו.

    חוק הגנת הפרטיות קובע בסעיף 2 (6), כי אסור לעשות שימוש בשמו של אדם, בכינויו, בתמונתו או בקולו לצורך רווח.

    מכאן ייתכן מקרה בו נעשה שימוש בתמונה של אדם מסוים באתר או ברשת חברתית ומבלי לדעת נהיה חשופים לתביעה בגין הפרת הפרטיות, חשוב לציין , כי בהתאם לחוק הגנת הפרטיות אדם שנפגעה פרטיותו זכאי לפיצוי של עד 50,000 שקלים בגין הפגיעה.

    לסיכום, מומלץ שלא לעשות שימוש בתמונות ללא רכישת רישיון, וכאשר רוכשים רישיון שימוש יש לבדוק היטב מהם התנאים של הרישיון ולמלא אחריהם בקפידה, על מנת שלא נמצא עצמנו חשופים לתביעה בעילה של הפרת זכות יוצרים, הפרת זכות מוסרית או פגיעה בפרטיות.

    ומה קורה אם הפרנו וקיבלנו מכתב התראה? פשוט מאוד לפנות לעורך דין העוסק בתחום אשר יוכל לסייע לצאת מהתסבוכת במינימום נזק.

    תמונות אשר מצולמות זכאיות להגנת זכויות יוצרים. אין זה משנה אם התמונה צולמה על ידי אדם פרטי, או איש מקצוע, אם מדובר בצילום אומנות, סתם פחית זרוקה ברחוב, או מוצר שעומד למכירה, ברוב רובם המכריע של המקרים התמונה תהא זכאית להגנת דיני זכויות יוצרים. לכן, חשוב מאוד לדאוג ולהבין מי בעל זכות היוצרים, לקבל ממנו רישיון והיתר על מנת לעשות שימוש בתמונה. ולא, זה שהתמונה מופיעה בגוגל לא אומר שמותר לעשות בה שימוש.

    חוק זכויות יוצרים על תמונות באינטרנט

    בשנים האחרונות הצלמים ובעלי זכויות היוצרים נלחמים ומגנים על התמונות שיצרו. ישנם לא מעט גופים אשר אוכפים את זכויותיהם ואחד הגופים הרציניים והמובילים באכיפת זכויותיו בישראל הינה חברת פלאש 90 .
    פלאש 90 הינו בית ספר ללימוד מקצוע הצילום אך גם סוכנות צילומים הקיימת זמן רב (כ- 20 שנים) ועובדת בצורה הדומה לגופים בינלאומיים ידועים כגון AFP . המדובר בסוכנות המאגדת מספר רב של צלמים המסקרים אירועים חדשותיים וחיי יום יום בישראל. לפלאש 90 יש מאגר תמונות גדול ולכן זה לא מפתיע שרבים נהגו ונוהגים לעשות שימוש בתמונות ללא רשות.
    פלאש 90 דואגת להגן ולסמן את התמונות שבבעלותה ונמצאות במאגר הצילומים ומשתמשת בתוכנה לצורך איתור ואכיפה של זכויותיה כאשר גולשים, גופים עסקיים וגופי תקשורת עושים שימוש ללא רשות בתמונות.

    מכתב התראה לפני תביעה

    השלב הראשון הוא משלוח מכתב התראה הדורש להסיר את התמונה ופיצוי כספי. מומלץ מאוד שלא להתעלם ממכתב זה. ולא, אין המדובר כ”סחיטה”, או “תובע סדרתי”, מדובר בגוף אשר מתפרנס ממכירת רישיון שימוש בתמונות, ולכן, דואג לאכוף את זכויותיו באמצעות משרד עורכי דין מקצועי.
    חשוב להבהיר, פלאש 90 לא תרפה ו”תשכח” ממך, גם אם תסיר את התמונה מיידית, שכן, עצם ההסרה לא מהווה הגנה. בדרך כלל היא תשלח לאחר מספר ימים מכתב התראה נוסף וככל שגם זה לא יענה, אל תתפלא אם יום אחד תקבל בדואר תביעה מפלאש 90 על סך של עד 100,000 שקלים, כפי שמתיר החוק.
    בדיקה במאגרים חינמיים כגון “תולעת המשפט“.

    תעלה כי לטובת חברת פלאש 90 קיימים מאות פסקי דין בהם זכתה בסכומים החל מאלפי שקלים ועד לסכומים גבוהים מאוד שיכולים אף לעלות על 100,000 שקלים במקרים מיוחדים בהם מדובר במספר תמונות או בגוף מסחרי או אפילו עמותה שעשתה שימוש מסחרי בתמונות.

    עורך דין זכויות יוצרים

    חשוב לציין אם תבחר שלא לפעול ולהגיע לפשרה, ברגע שתוגש התביעה העלות הכספית תהיה גבוהה משמעותית. תידרש לשכור שירותים של עורך דין קניין רוחני, לנהל הליך ובסופו של דבר במידה ותפסיד תידרש לפצות את פלאש 90 בגין ההפרה, לשלם החזר הוצאות ושכר טרחת עורכי דין.
    במידה וקיבלת במייל או בדואר מכתב התראה מומלץ שלא להמתין ולפנות לעורך דין בעל ניסיון בתחום הבקיא זכויות היוצרים ומסוגל מצד אחד להבין ולנתח את המצב המשפטי והעובדתי ולבחון האם קיימות הגנות כלשהן, ובמידה שאין הגנות ואכן מדובר בהפרת זכות יוצרים, לנהל עבורך על בסיס הניתוח שנעשה ובהתאם לפסיקה הרבה הקיימת בתחום, משא ומתן מהיר ויעיל אל מול עורכי הדין של פלאש 90 לצורך הגעה לפשרה ומניעת חשיפה כספית גבוהה במקרה של תביעה שתוגש על ידי החברה.
    יתרון נוסף של משא ומתן היא הגמישות באפשרות לפרוס תשלומים ולעיתים להגיע להסכמות על מתן רישיון שימוש עובדה ההופכת את ההפרה מפיצוי להוצאה עסקית מוכרת ולגיטימית שאף היא חוסכת כסף ביחס לאלטרנטיבה השניה.
    לכן, אם קיבלת מכתב אתה מוזמן לפנות ונשמח לסייע לך לצאת מהבור אליו נכנסת.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    בית המשפט קבע: לקוח אינו בוחן את סימן המסחר ועלול להתבלבל
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי