זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

מכירה פומבית של פטנטים

28/03/2013

ככל שהדבר נוגע למכירות פומביות של פטנטים, מעניין לראות כי כבר בתחילת שנות האלפיים, עוד לפני ששקלו לערוך מכירות פומביות בשדה זה, העלה מנהל מקרקעי ישראל פלטפורמה של שיווק קרקעות על ידי מכירות פומביות באינטרנט.

על פי תכנית זו, הקבלנים המשתתפים במכירה מגישים את הצעותיהם בזמן אמת באמצעות דואר אלקטרוני. באופן זה, כל קבלן שירצה להציע הצעה על קרקע ידע את ההצעה הגבוהה ביותר שהוצעה עד כה ויוכל להציע רק סכום גבוה יותר.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    העובדה כי מכירות פומביות של קרקעות קדמו למכירות דומות של קניין רוחני נוגעת, בין היתר, לאופי הזכויות המעוגנות במסגרת דיני הקניין הרוחני.

    כך, בעוד שבדיני הקניין הרגילים, על פניו אין לאדם כל זכות אישית בנכס, הרי שדיני הקניין הרוחני מכירים בזכות האישית והמוסרית של היוצר ביצירתו ומגנים עליה. על אף זאת, הפיתוחים הטכנולוגיים והליכי הגלובליזציה הביאו במהרה את הליך המכירות הפומביות גם לדיני הקניין הרוחני. המכירה הפומבית הראשונה של פטנטים בוצעה במדינת סן פרנסיסקו שבארצות הברית בשנת 2006.

    כיצד מתנהלת מכירה פומבית של פטנטים?

    ראשית, על בעל הזכות הבלעדית בפטנט לערוך הסכם עם חברה המארגנת מכירות פומביות של פטנטים, במסגרתו הוא מעניק לה את הזכות לסחור בפטנט הרשום על שמו.

    בעל הזכות קובע מחיר מינימום למכירה, כאשר החברה המנהלת את המכירה לא מוסרת את המחיר האמור למשתתפים, אשר צריכים להעריך את שווי הפטנט על פי שיקוליהם ותפיסתם.

    המכירות הפומביות של פטנטים נערכות על ידי החברות המנהלות באופן שנתי, בכפוף לביקוש ולכמות הפטנטים המוצעים למכירה, כאשר מיקום המכירה משתנה מדי אירוע. לא למותר לציין כי על ידי אימוץ שיטת המכירה האמורה, מתייתר הצורך בהערכת שווי הפטנט היות והמכירה הפומבית עצמה מהווה אינדיקציה להערכת סכום הפריט שמוצע למכירה.

    מדיניות ועלויות ממוצעות במכירות פומביות של פטנטים

    החברות שמנהלות את המכירות הפומביות, גובות אגרה מבעל הזכויות בפטנט ובנוסף גובות עמלה מהרוכש, בגובה של עשרה אחוזים ממחיר רכישת הפטנט. על פי נתוני אמת ממכירות פומביות שנערכו בשנים האחרונות, טווח הסכומים שבהם נמכרים הפטנטים נע בין מאה אלף לחצי מיליון דולרים אמריקאיים. אולם, היו כבר מקרים שבהם נמכרו פטנטים בסכום של למעלה ממיליון דולרים.

    חשיבות ההיוועצות בעורך דין

    לצד היתרונות שיש בהליך המכירות הפומביות של פטנטים, קיימים בהליך לא מעט סיכונים, בעיקר מצידו של בעל הזכויות. כך, אנשים חסרי ידע בתחום החלו לגבות שכר בעבור ביצוע פעולות שנתייחדו רק עבור עורכי פטנטים ולעורכי דין, לרבות עריכת מסמכים והגשתם לרשם הפטנטים בחוץ לארץ ובישראל.

    יש להבהיר כי גורמים אלו פועלים בניגוד להוראות החוק והשימוש בשירות המוענק על ידם, עלול להסב לבעלי הזכויות בפטנט נזקים רבים.

    לא זו אף זו, בטרם הפניה לחברות המנהלות את המכירות הפומביות, על בעל הפטנט הרשום להיוועץ עם עורך דין קניין רוחני המתמחה בתחום, אשר יפרוס בפניו את הפן המשפטי של ההליך והכדאיות הכלכלית בכל הנוגע למכירת הפטנט הספציפי. זאת, בין היתר לאור החוק לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה, התשמ”ד – 1984.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    בית המשפט קבע: לקוח אינו בוחן את סימן המסחר ועלול להתבלבל
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי