זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

דוגמאות נפוצות ללשון הרע

27/07/2014

מבין כלל התביעות המוגשות מדי שנה לבתי המשפט בישראל, תביעות בגין הוצאת לשון הרע מהוות נתח מכובד, ולא בכדי.

מבחינת מרבית האנשים, שמם הטוב הינו בעל חשיבות עליונה, כאשר לפגיעה בו עלולות להיות השלכות כבדות, הן מבחינה עסקית והן מבחינה אישית.

מסיבה זו, פגיעה בשם הטוב מהווה מבחינת רבים עילה להגשת תביעה משפטית כנגד הפוגע, במטרה לנקות את שמם אחת ולתמיד.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    עם זאת, מטבע הדברים הוצאת לשון הרע הוא מושג ערטילאי, אשר מקבץ מגוון רחב במיוחד של אירועים שונים בתכלית זה מזה.

    במאמר זה, קיבצנו מספר דוגמאות נפוצות לאירועים יום יומיים, אשר עשויים להיחשב כמקרים של הוצאת לשון הרע, וכעילה להגשת תביעה משפטית בגין כך.

    לשון הרע כנגד פוליטיקאים ואנשי ציבור

    מטבע הדברים, פוליטיקאים ואנשי ציבור מהווים מטרה ראשונה במעלה לביקורת ציבורית, אשר לא תמיד מושמעת בצורה ראויה והוגנת. יש להבהיר בהקשר זה, כי חופש הביטוי, אשר מהווה עיקרון בסיס במדינת ישראל, מגן על זכותו של כל אדם להשמיע ביקורת, ובמיוחד בשעה שהביקורת מופנית כלפי נבחר ציבור, אשר קיבל את המנדט לפעול בשם הציבור, ומחויב לעמידה באמות מידה מסוימות.

    עם זאת, לעיתים ביקורת עניינית המופנית כנגד נבחר ציבור עלולה להתדרדר להשמצות אישיות, אשר אינן מהוות עוד משום ביקורת עניינית.

    כך לדוגמא, כל ניסיון להשחיר את פניו של נבחר ציבור באמצעות חשיפת מידע אישי ורגיש אודותיו, בין אם נכון ובין אם לא, וזאת ללא כל רלוונטיות של מידע זה לנושא העומד בבסיס הביקורת, עשוי להיחשב כהוצאת לשון הרע.

    במידה למשל, ובעת דיון ציבורי אודות חוק מסוים, גורם המתנגד לחוק מציג פרטים אישיים אודות חייו הפרטיים של חבר הכנסת העומד מאחוריו, במטרה להשחיר את פניו, הרי שמדובר במקרה ברור של הוצאת לשון הרע, על כל המשתמע מכך.

    לשון הרע כנגד בית עסק

    אף כי זכותו של כל אדם להביע דעתו מוגנת כאמור באופן מפורש בחוק, וזאת גם בפן העסקי והצרכני, הרי שלעיתים צרכנים מסוימים, אשר חשים כי קופחו על ידי בית עסק מסוים, בוחרים להשמיצו על גבי מדיות תקשורתיות (לדוגמא – במסגרת הרשתות החברתיות, כגון פייסבוק), וזאת תוך שימוש במידע לא נכון בעליל.

    חשוב לזכור, כי גם במידה והצדק עומד לצדו של בעל העסק, הרי שלאור ההתפשטות המהירה של ההאשמות, לא תמיד יש באפשרותו להגיב אליהן בצורה יעילה.

    גם מקרים אלו עשויים להיחשב כהוצאת לשון הרע, כאשר יש באפשרותו של בעל העסק לפנות ולהגיש תביעה לבית המשפט, אשר מוסמך לפסוק לזכותו פיצויים של עד 50,000 ₪, ללא צורך בהוכחת כוונת זדון, וללא צורך בהוכחת נזק.

    לשון הרע במסגרת המשפחה

    במרבית המקרים, היחסים המשפחתיים הפנימיים, ובין היתר בין בני זוג נשואים, אינם נושא אשר נידון בבתי המשפט.

    עם זאת, סכסוכים בין בני זוג, כגון במסגרת הליך גירושין, עלולים להידרדר לחילופי האשמות, ואף לשימוש בהוצאת דיבה כדרך לפגוע במי מבני הזוג, ולזכות ביתרונות אישיים או כספיים עליו.

    חשוב לזכור, כי אף שאינו שש לכך, בית המשפט אינו מהסס להתערב במידת הצורך ביחסים שבין בני הזוג, וזאת גם במסגרת הליכי הגירושין. כך שבמידה ונמצא כי אחד מהצדדים נקט בהוצאת לשון הרע כנגד הצד השני, הרי שלא רק שהדבר מהווה עילה לפסיקת פיצויים כנגדו, אלא גם יכול להשפיע במידה ניכרת על הסדרי הגירושין הסופיים, ועל אופן חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    תביעת דיבה בגירושין
    קראו עוד
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי