זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

זכויות יוצרים על שירים

20/01/2015

אף כי העיסוק במוסיקה היה נחלתם של רבים עוד מראשית ימיה של האנושות, הרי שבמהלך העשורים האחרונים של המאה ה-20, וביתר שאת עם המעבר למאה ה-21, תחום המוזיקה חווה פריחה כלל עולמית חסרת תקדים, כאשר הודות לפיתוחים הטכנולוגיים השונים, כמעט כל אדם יכול לחבר שיר או לחן באופן מידי, כמעט ללא מאמץ, ולאחר מכן לשתף את השיר בפומבי באמצעות רשת האינטרנט, ובין היתר באמצעות YouTube, אתר פופולארי במיוחד לשיתוף סרטונים ברשת.

עם זאת, ובד בבד עם הקלות של יצירת שיר ופרסומו בציבור, עולה גם הסוגיה של ההגנה על זכויות היוצרים של מחבר השיר.

המונח זכויות יוצרים, בבסיסו, מתייחס לזכותו הבלעדית של היוצר של יצירה מקורית כלשהי, ובין אם מדובר בספר, שיר, סרטון, תמונה ועוד, לעשות שימוש ביצירתו, ולהפיק ממנה רווח כספי. הודות לנגישות הרבה של זכויות יוצרים באינטרנט, מתרחשים מדי יום מקרים רבים של שימוש שאינו מורשה ביצירות מקוריות שהועלו לרשת, ובין היתר בשירים. מקרים אלו עלולים לגרור נזק כלכלי ממשי ליוצר המקורי, שאינו זוכה לתמורה כלשהי עבור השימוש ביצירתו, עליה עמל ממושכות.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    מה אומר החוק זכויות יוצרים לגבי הפרתו על שירים?

    חשוב לזכור ולהדגיש, בראש ובראשונה, כי חוק זכויות יוצרים 2007, המסדיר את סוגיית ההגנה על זכויות היוצרים בישראל, מכיר בהגדרתו של שיר כ”יצירה מקורית” לכל דבר ועניין, ומשכך כחוסה תחת הגנת זכויות יוצרים, המוענקות ליוצר המקורי.

    עם זאת, ובניגוד ל”זכות מוסרית”, המוענקת בלעדית ליוצר המקורי, ללא אפשרות להעברה, הרי שזכויות יוצרים על שיר ניתנות להעברה לגורם אחר, באופן זמני או קבוע, והכל בהתאם לרצונו של היוצר.

    עוד נקבע בחוק, כי הגנת זכויות יוצרים על יצירה מקורית שהינה שיר, חלה מעת יצירתו של השיר ועד חלוף 70 שנה מיום פטירתו של היוצר, כאשר במידה והשיר חובר על ידי מספר יוצרים במשותף, ההגנה תפוג לאחר פטירתו של האחרון מבניהם. בשלב הבא השיר הופך לנחלת הכלל, ואין עוד הגבלה על השימוש בו מבחינת דיני זכויות יוצרים.

    יודגש גם, כי הגנת זכויות יוצרים, מטבעה, חלה על כל יצירה מקורית, בהתאם לרשימה המופיעה בחוק זכויות יוצרים, וזאת באופן אוטומטי, ולמעט במידה ובעל הזכויות ויתר על זכויותיו במפורש ובהתאם לנהלים. מסיבה זו, גם העלאת השיר לרשת האינטרנט, או פרסומו בכל מדיה תקשורתית אחרת, אינה מסירה את הגנת זכויות היוצרים לה זכאי היוצר המקורי, והשיר עודנו מצוי תחת הגנת החוק.

    כיצד להתמודד עם הפרת זכויות יוצרים על שירים?

    הודות לנוחות ולזמינות הגלומה ברשת האינטרנט, כמעט כל אדם, בכל מקום בעולם, יכול לעשות שימוש מידי בשירים המצויים על גבי הרשת, כאשר עבור היוצר המקורי, המוגבל באמצעים, זוהי משימה כמעט בלתי אפשרית לאתר מקרים אלו, לא כל שכן לדרוש את הפסקת השימוש הלא מורשה ביצירתו. מסיבה זו, יוצרים רבים מוותרים מראש, מתוך המחשבה ש”אין מה לעשות”, ומדובר במקרה אבוד מלכתחילה.

    עם זאת, במדינת ישראל בימינו היוצר המקורי אינו נדרש להתמודד לבדו עם המצב, ויש באפשרותו לפנות למספר חברות עסקיות שונות, אשר המפורסמת מבניהם היא אקו”ם (אגודת קומפוזיטורים מחברים ומו”לים למוסיקה בישראל).

    חברות אלו פעילות בתחום גביית תמלוגים לשירים וכן באכיפת כללי זכויות היוצרים, על גבי הרשת ומחוצה לה, וזאת בהתאם להסכם שנחתם בין החברה לבין היוצר המקורי, או בעל הזכויות בשיר. במרבית המקרים, זוהי הדרך הטובה ביותר לממש את זכויותיו של היוצר המקורי, ולהבטיח כי השקעתו הרבה לא תרד לטימיון.

    ראו גם:

    רישיונות לשימוש במוזיקה

    מאמרים נוספים בשבילכם
    רישום מדגם
    קראו עוד
    ליטיגציה מסחרית
    קראו עוד
    בית המשפט דחה ערעור וקבע - סימן מסחר שנרשם על סמל תנועת נוער של חב"ד ימחק
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי