זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

זכויות יוצרים על ספר/ספר אלקטרוני

24/06/2014

זכויות יוצרים באופן כללי הן חלק מזכויות הקניין הרוחני. זכות היוצרים מהווה למעשה אגד של זכויות שמוענקות ליוצר של יצירה מסוימת הזכות הבלעדית לנצל את היצירה שלו ולהפיק ממנה תועלת כלכלית.

זכויות היוצרים מגנות, בין היתר על יצירה ספרותית מקורית. יצירה ספרותית היא אחת מארבעת היצירות העיקריות שזכאיות להגנה של זכויות יוצרים לצד יצירה מוזיקלית, דרמטית או אמנותית. בנוסף לארבעת אלה מתייחס החוק גם ליצירת פיסול, אדריכלות, קולנוע, לקט ועוד.

החשש מפני העתקה

ספר הוא יצירה מורכבת שלעתים נדרשות שנים רבות כדי להשלים אותה ולכן החשש מפני העתקה מובן וברור. בהתאם, סופרים רבים תוהים כיצד ניתן להגן על הספר שכתבו בזכויות יוצרים.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    מה שחשוב להבין בנקודה זו הוא שדיני זכויות היוצרים מגנים על היצירה מרגע היווצרה ללא כל צורך בביצוע פעולה נוספת כגון רישום, זאת, בניגוד לדינים המחייבים רישום טרם קבלת הגנה, כגון דיני המדגמים, דיני הפטנטים או דיני סימני המסחר. עם זאת, במידה שהופרה זכות יוצרים חובת ההוכחה בדבר הבעלות בזכויות יוצרים חלה על בעל הזכויות.

    במקרה הזה עלולה להתעורר השאלה העובדתית מי יצר את הספר. ברוב מדינות העולם וכן בישראל  לא קיים מרשם מסודר וחוקי של זכויות יוצרים שמאפשר למעשה לסופרים להפקיד את היצירה שלהם ולקבל לכך אסמכתא.

    מאידך במדינות כגון ארצות הברית וסין קיים מרשם שכזה. בארצות הברית לדוגמא, קיים מרשם בספריית הקונגרס, מרשם המאפשר ליוצרים ישראליים להפקיד את יצירותיהן במרשם האמריקאי. עם זאת, בשל חוסר הנגישות היחסית ישנן מספר דרכים נוספות שבהן ניתן להגן על הספר.

    הפקדת ספר במשרד עורכי דין

    ישנו מיתוס נפוץ לפיו שליחה של היצירה בדואר רשום יכולה להגן על היצירה ולהוות הוכחה ניצחת לכך שנכתבה על ידי זה שטוען לזכויות יוצרים. הבעייתיות בדרך זו, כי לא ניתן באמת להוכיח שלא נעשו מניפולציות שונות על המעטפה ולכן שיטה זו אינה מומלצת כדרך הגנה, בוודאי שלא הגנה בלעדית. במקום, בהחלט ניתן להפקיד את היצירה עם סיום כתיבתה אצל עורך דין העוסק בזכויות יוצרים ואשר מעניק שירותים כאלו.

    הפקדה של היצירה במשרד עורכי דין המהווה צד שלישי, אשר במידת הצורך יכול להעיד ולאשר בוודאות את המועד בו הופקדה מסייע בהוכחת הבעלות על היצירה.

    זכויות יוצרים על ספר אלקטרוני

    במקרה שמדובר בספר אלקטרוני ישנן שני סוגי הגנה עיקריים:

    • הגנה על הספר על ידי מערכת טכנולוגית מסוג DRM (data rights management) – באופן זה הזכויות נשמרות ומוגנות על ידי טכנולוגיות שונות שקיימות בשוק כשמכשירים שונים ואתרים שונים עושים שימוש בשיטות שונות. הפצה של ספר אלקטרוני עם מערכת DRM מגנה על הספר מפני העתקה לא חוקית ללא הרשאה אך יוצרת אי נוחות מסוימת בקריאת התוכן שכן היא מגבילה את הקריאה למכשיר מסוים או לקבוצת מכשירים מסוימת בלבד.
    • שימוש במערכת DRM מספקת הגנה על תוכן הספר לפי כללים ספציפיים שניתן לבחור שתלויים מצד אחד ברצון או בצורך של בעל הזכויות ומצד שני ביכולות הטכנולוגיות של מערכת ההצפנה.
    • מכירה של הספר בשיטת DRM FREE – בשיטה זו האתר מבהיר לקונים שהתוכן שהם נחשפים אליו מוגן בזכויות יוצרים ועל כן אין להפיץ אותו ללא אישור של היוצר אך אין כל מערכת שמונעת זאת מהם. מצד אחד בשיטה זו הקונה נהנה מנוחות מלאה בקריאה של הספר אך מצד שני קיים סיכון מסוים להפרה של זכויות יוצרים.

    לסיום נציין שישנם גם מיזמים רבים שעוסקים בדיגיטציה של ספרים שפגו עליהם זכויות היוצרים כמו למשל פרויקט גוטנברג, פרויקט בן יהודה ופרויקט השו”ת.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    רישום מדגם
    קראו עוד
    ליטיגציה מסחרית
    קראו עוד
    בית המשפט דחה ערעור וקבע - סימן מסחר שנרשם על סמל תנועת נוער של חב"ד ימחק
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי