זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

המצאה – מחשבה יצירתית בדרך לאמצאה!

28/03/2013

מהי למעשה המצאה ומה ההבדל בינה לבין אמצאה? ובכן, הגדרתה של המצאה היא למעשה רעיון חדשני ומפתיע שמוביל לפתרון בעיה כלשהי בעולם המוחשי שבו אנו חיים. לדוגמא: נורת הליבון המוכרת לכולנו או מקלט הרדיו שבו אנו עושים שימוש כבר כמה מאות שנים. הכלכלה המודרנית מתבססת רבות על המצאות.

לפי החוק בישראל ובמרבית מדינות העולם, בעליה של המצאה Invention רשאי להגיש בקשה לצורך רישום פטנט על ההמצאה שלו.

חוק הפטנטים, תשכ”ז – 1967, קובע כי על מנת שיהא ניתן להגן על המצאה, היא צריכה להיות המצאה כשירת פטנט, כאשר סעיף 3 לחוק מגדיר המצאה כמוצר או תהליך כל שהוא בתחום הטכנולוגי. המצאה, כאמור, תהא כשירת פטנט אם היא חדשה, מועילה, יש בה התקדמות המצאתית ובנוסף ניתן לעשות בה שימוש לצרכים תעשייתיים.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    לא למותר לציין כי על מנת שההמצאה תוכר ככשירת פטנט, על כל הנובע מכך, עליה לעמוד בכל התנאים המפורטים בסעיף. על פי סעיף 4 לחוק המצאה תיחשב חדשה אם לפני תאריך הגשת בקשת רישומה כפטנט היא לא פורסמה בפומבי, בחוץ לארץ או בישראל.

    בהקשר זה יש לציין כי החוק מונה מספר נסיבות בהן לא יראו בפרסום ההמצאה ככזה הפוגם בהתקיימותו של תנאי החידוש, כאמור. לדוגמא, זכות הרישום של בעל ההמצאה לא תיפגע אם הוכח שפירסומה התבצעה על בסיס חומר שנלקח מבעל ההמצאה שלא בהסכמתו ובקשת הרישום הוגשה על ידו זמן סביר לאחר שנודע לו על כך.

    זאת ועוד, על מנת לעמוד בתנאי ההתקדמות ההמצאתית נקבע כי על ההמצאה להוות קידום באופן שאינו מובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע בתחומה, על סמך הידע הקיים שכבר פורסם, עובר לבקשת רישומה כפטנט.

    כיצד ניתן להגן על המצאה או Invention?

    כעולה מן האמור לעיל ההגנה על ההמצאה תינתן החל ממועד הגשת בקשת רישומה לרשם הפטנטים.

    יחד עם זאת, קיימות המצאות שאינן זכאיות על פי חוק לקבלת הגנה. כך, זנים חדשים של בעלי חיים או צמחים (זולת אורגניזמים מיקרוביולוגיים שלא הופקו מהטבע) ותהליכים לטיפולים רפואיים בגוף האדם, הן המצאות שלא תינתן להן הגנת הפטנט.

    במידה ובעל ההמצאה חפץ להעניק לה הגנה, עליו לפנות אל עורך דין המתמחה ברישוםפטנטים, על מנת שיחווה את דעתו באופן ראשוני לעניין כשירות רישומה ויבצע את הליכי הרישום אל מול רשם הפטנטים.

    לאחר רישום הפטנט, בעלי ההמצאה יזכה להגנת החוק, כך שהוא יוכל למנוע מכל אדם לעשות שימוש בהמצאה ללא רשותו, זאת לכל אורך עשרים השנים שיחלפו ממועד הרישום, כאמור.

    קיראו בהרחבה על: רישום תרופות כפטנטים

    האם ניתן לוותר על ההגנה הניתנת להמצאה הרשומה?

    בעל ההמצאה הרשומה רשאי להעניק לפלוני רישיון לניצול ההמצאה, יחודי או לא יחודי. ודוק, רישיון ניצול ייחודי יעניק לבעל הרישיון זכות שימוש ייחודית בהמצאה לתקופת הרישיון, כאשר במהלך תקופה זו אף בעל ההמצאה המקורי בעצמו לא יהא זכאי לבצע בה כל שימוש.

    לעומת זאת, רישיון שאינו יחודי מעניק לבעל הרישיון זכות שימוש בהמצאה, מבלי לפגוע בזכות הניצול הקיימת לבעלי רישיון אחרים ו/או לבעליה המקוריים של ההמצאה. לא למותר לציין כי על פי חוק הפטנטים ניתן למכור את זכויות ניצול ההמצאה במסגרת הרישיון האמור, רק במידה והדבר נרשם על פי הוראות החוק.

    יתר על כן, סעיף 89 לחוק מעגן את זכותו של בעל ההמצאה הרשומה לשעבד את הפטנט ו/או את ההכנסות המתקבלות ממנו, כאשר בתנאים מסויימים יהיה ניתן לממש את השיעבוד האמור.

    משרדו של עורך דין סער גרשוני טיפל ומטפל בבקשות רבות לרישום המצאות וכן בפתרון סכסוכים הנוגעים לבעלות על המצאה או קבלת היתר חוקי לשימוש זמני בהמצאה של אחר. אנו מציעים גם לך לפנות אלינו לצורך קבלת יעוץ משפטי אישי בכל עניין רלוונטי.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    בית המשפט קבע: לקוח אינו בוחן את סימן המסחר ועלול להתבלבל
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי