זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

פטנטים על שיטות עסקיות

28/03/2013

בתקופה האחרונה מוגשות לרשם הפטנטים יותר ויותר בקשות לרישום פטנטים בתחומים שבעבר לא היה מקובל לבקש את עיגונם על ידי רישום פטנט. תחום השיטות לעשיית עסקים הוא אחד התחומים שפרצו את הדרך בנושא, כאשר במסגרתו מבקשים הוגי השיטה להגן עליה על ידי דיני הפטנטים. עסקינן בשיטות החולשות על כל תחום הניהול העסקי, החל בשיטות תגמול למנהלים בחברה וכלה בשיטות של אסטרטגיות מס יעילות של העסק.

חוק הפטנטים, התשכ”ז – 1967 קובע כי כל תהליך, מוצר או מוצר הנובע מתהליך יכולים להירשם כפטנט, בתנאי שהם עומדים בתנאי כשירות המצאה המנויים בחוק, קרי, הם מועילים, מהווים חידוש, התקדמות המצאתית וניתנים לשימוש תעשייתי בכל תחום טכנולוגי. נשאלת השאלה האם שיטות עסקיות, כאמור, עומדות בהגדרות הקבועות בחוק, כך שניתן להגן עליהן במסגרת דיני הפטנטים.

רישום פטנט שיטה עסקית

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    רישום שיטות עסקיות כפטנט – המצב המשפטי בישראל

    כבר בשנות השמונים של המאה הקודמת עסקו בתי המשפט בשאלות דומות וקבעו כי הגנת דיני הפטנטים אינה חלה על רעיונות מופשטים דוגמת שיטות עסקיות. בהמשך לכך, בשנת 2006 ניתנה החלטה על ידי רשם הפטנטים, אשר קבע כי הוא אינו יכול לרשום כפטנט שיטה לעשיית עסקים (בקשת פטנט 1317733 בעניין המבקש אלי תמיר). ההחלטה האמורה ניתנה לאור דחיית בקשה של רישום פטנט על שיטה לקידום שירותים ומוצרים המתבססת על מכירת קופונים.

    בהחלטתו, פסק הרשם כי אמנם ניתן לראות בשיטת עסקים כתהליך, על פי הגדרת חוק הפטנטים, אולם לא ניתן להגדירה כשייכת לתחום טכנולוגי, כנדרש בחוק, היות והיא שייכת לעולם השיווקי-מסחרי גרידא. עם זאת, הרשם משאיר צוהר לדיון עתידי בנושא כאשר הוא נותן כדוגמא את מערכות ההימורים של מפעל הפיס כמערכות פיסיות הקשורות לשיטות עסקיות שכן ניתן לרשום כפטנט.

    רישום שיטת עסקית כפטנט בארצות הברית

    כבר בשנת 1999 קיבל רשם הפטנטים האמריקאי את בקשתה של חברת “אמאזון” לרשום פטנט על שיטה להזמנת רכישות ברשת האינטרנט. עסקינן בשיטת עסקים, במסגרתה יכולים המשתמשים להזמין מוצרים באתר האינטרנט של החברה, בכפוף להכנסת פרטים אישיים ומספר כרטיס החיוב. על בסיס הגנת השיטה האמורה כפטנט, תבעה “אמאזון” חברה מתחרה בטענה שהעתיקה את שיטת הגבייה המוגנת.

    בית המשפט המחוזי קיבל את תביעת החברה, אולם שנתיים מאוחר יותר נהפכה ההחלטה האמורה, כאשר בית המשפט הפדראלי מטיל ספק גדול בתוקפו של הפטנט שרשמה התובעת (Amazon.com Inv. V. Barns and noble Com Inc., 00-1109, U.S. Court of Appeals, Federal Circuit, 2001, 2163.).

    עם השנים בחנו בתי המשפט האמריקאיים את כשירות הרישום של המצאות כפטנטים על פי מבחן הטרנספורמציה, אשר שימש למבחן הבלעדי לבדיקת כשרות המצאה מסוימת לרישום כפטנט. על פי מבחן זה בודק בית המשפט האם מדובר בהליך מחשבתי בלבד, המתבצע במוח האדם, שכן אז הוא אינו יכול לחסות תחת הגנת דיני הפטנטים.

    כיום, מערכת המשפט האמריקאית סטתה מהמבחן האמור, כך שהיא מכירה באופן עקיף ברישום פטנטים על שיטות עסקיות, כאשר מבקש הרישום אינו צריך לדבוק בתנאי מבחן הטרנספורמציה ולהוכיח כי השיטה העסקית קשורה בהכרח למכונה מסויימת. נוכח מורכבות החוק וסעיפיו במקרים רבים מומלץ לפנות אל עורך דין קניין רוחני.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    לא ידעתי שהפרתי - כל מה שצריך לדעת על הגנת "המפר התמים"
    קראו עוד
    הפרה תורמת של זכויות יוצרים | רוטר יפצה במאות אלפי ₪ את עיתון הארץ
    קראו עוד
    בית המשפט קבע: לקוח אינו בוחן את סימן המסחר ועלול להתבלבל
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי