זכויות יוצרים על אפליקציה
אחד מתחומי המשפט שמתעדכנים בתדירות הגבוהה ביותר הוא תחום זכויות היוצרים והקניין הרוחני. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שסוגי היצירות והמוצרים מתעדכנים ללא הרף בדגש על המוצרים הווירטואליים. במאמר זה נדון בקצרה בנושא זכויות יוצרים בהקשר של אפליקציות.
הגנה על אפליקציה שעוד לא נכתבה
כל אפליקציה מתחילה מרעיון (קונספט) אך כידוע לכם, לא ניתן להגן על רעיון בזכויות יוצרים. מה בכל זאת ניתן לעשות על מנת להגן על אפליקציה שעוד לא נולדה? ובכן, מה שניתן לעשות זה לכתוב את הקונספט הכללי, לגזור מהקונספט הכללי קונספטים מעט יותר קונקרטיים ולנסח את הדברים בדומה לאופן שבו מנסחים תביעה לפטנט. על מנת לבצע זאת באופן הנכון שיספק ראיה משפטית לנכונות לכתוב את האפליקציה ישנו צורך להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בתחום האפליקציות.
שימו לב – לא אחת קרה בשנים האחרונות שמפתחים של אפליקציה נתקלו במצב שבו המתחרים שלהם הצליחו להקדים אותם ולייצר אפליקציה שדומה באופן חשוד לאפליקציה עליה עמלו. בהיעדר הניירת הרלוונטית לא ניתן לעשות כלום במצבים כאלו ולכן בכל מקרה שבו הגיתם קונספט לאפליקציה חדשה, עשו את הדבר הנכון וצרו קשר עם עורך דין שמתמחה בזכויות יוצרים בדגש על תחום האפליקציות.
האלמנטים השונים שמרכיבים את האפליקציה
כעת נפרט אודות המרכיבים השונים של האפליקציה שניתן להגן עליהם בזכויות יוצרים:
- שם מסחרי – בטרם תחליטו על שמה של האפליקציה מומלץ מאוד לבצע חיפוש יסודי על מנת לוודא שהשם שאתם מעוניינים להעניק לה לא נתפס כבר על ידי מפתחים של אפליקציה קיימת. רק במידה והשם לא רשום כסימן מסחרי מוכר היטב ורק במידה ואינו בשימוש תוכלו להגן עליו על ידי רישום שלו כסימן מסחר במדינות הרלוונטיות.
- פטנט – במידה והאפליקציה שלכם כוללת אלמנטים טכנולוגיים מסוימים שנחשבים לייחודיים, ייתכן וניתן יהיה להגן עליהם בפטנט.
- זכויות יוצרים – באופן עקרוני אפליקציה יכולה להיחשב כיצירה ספרותית לפי חוק זכויות יוצרים כיוון שקוד המקור שלה יכול להיחשב בתור הטקסט של היצירה. בנוסף לכך ניתן להגן בזכויות יוצרים על הטקסטים שכתובים בה, על העיצוב הגרפי שלה, על קבצי הסאונד והמוזיקה ועל קבצי הווידאו.
היעדר מנגנון רישום בישראל
אמנם ניתן בהחלט להפקיד בישראל את היצירה אצל עורך דין שמתמחה בתחום אבל מומלץ במקביל גם לרשום אותה בארצות הברית היכן שבניגוד לישראל קיים מנגנון רישום רשמי לאפליקציות. יש לציין בנקודה זו כי להבדיל מפטנט, המקום שבו רושמים את האפליקציה לא תוחם את גבולות ההגנה עליה. לפיכך גם במידה ורשמתם אותה בארצות הברית, היא תהיה מוגנת מבחינה חוקית גם בישראל או בכל מדינה אחרת לצורך העניין.